5. januar, 2011

En aggressiv einstøing som aller best liker å sloss med naboen

Europeisk hummer – ”havets kardinal” – er en godt betalt delikatesse.
Hummer er en truet dyreart. Men fortvil ikke. Det finnes et landbasert hummerklekkeri på Kvitsøy.

Hummeren er en aggressiv einstøing som aller best liker å sloss med naboen. De to klørne har ulike funksjoner. Knusekloen er stor og kraftig og blir brukt til å knuse skalldyr, mens den mye mindre og slankere saksekloen blir brukt som våpen.

I hovedsak lever hummeren av muslinger, snegler, børstemark og kråkeboller. Men den går ikke av veien for å sette til livs samtlige av sine søsken hvis den får muligheten til det.

Hummeroppdrett har derfor en intensiv foring og yngelen ”vispes” rundt i karene for å hindre at de får tak på hverandre. Etter hvert som yngelen går over til å bli et krepsedyr, søker den til bunnen. Da må krepsdyrene skilles fra hverandre for å forhindre kannibalisme. Hvert enkelt dyr får nå en egen bolig i form av plastbokser.

Hummeren er klar for kresne ganer når den er 22 centimeter, passe stor til en tallerken.

Skal du koke en levende hummer må du ha en stor kjele med masse vann, slik at det ikke slutter å koke når du hiver hummeren oppi. Ha i nok salt, omtrent 35 g per liter vann (noen pleier også å ha i en flaske øl).

Mer info om hvordan du tilbereder en hummer finner du her.

Kilde:
Norwegian Lobster Farm
Fiskeridirektoratet

Nyttig info:
Regler for hummerfiske
Hummeroppdrett
Hjelp oss med å passe på hummeren

Legg igjen en kommentar