20. august, 2010

Hval-carpaccio med ville norske vekster

Hvalkjøtt er havets vilt!
Hvalkjøtt er lett å lage, raskt å tilberede, sunt og kjempegodt. Hvalkjøtt er en delikatesse med helsemessige fortrinn. Hvalkjøtt er dessuten like eksotisk som antilope, like vilt som elg og rein.


Kjøttet har et lavt fettinnhold, og det lille fettet som finnes er av det gode, enumettede slaget, som blant annet er med på å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Kjøttet er ellers rikt på B-vitaminer, og inneholder noe jern og vitamin A. Hvalkjøtt smaker litt søtt, litt vilt, et hint av sjømat og tar dessuten opp smak fra marinader, eddik, soyasaus og andre ting du tilsetter retten.

Ferskt kjøtt fåes i månedene mai – september. Resten av året er det tilgang på frossent kjøtt av høy kvalitet.

Dette trenger du:
400 g renskåret hvalbiff
3 ss ekstra fin olivenolje eller rapsolje
1 ss saft av en sitron
salt og pepper

Ramsløkmajones:
1 ts ramsløkpuré eller en liten neve frisk ramsløk
3 stk eggeplommer
3 dl olje oliven eller rapsolje
1 ss hakket gressløk eller 2 ss dijon sennep
1 ss hvitvinseddik
litt salt

En stor neve med diverse ville vekster. Som for eksempel gaukesyre, engkarse.

Slik gjør du:
Legg hvalbiffen i fryser slik at den blir fast, men ikke hardfrossen. Skjær den i syltynne skiver med skarp kniv. Anrett skivene på 4 tallerkener og og la det rom tempereres

Pensle over med en blanding av 3 deler olje til 1 del sitronsaft. Strø over salt og pepper.

Legg på diverse ville vekster som for eksempel gaukesyre, engkarse.

Legg på noen dråper med ramsløkmajones:
Eggeplomme, sennep/gressløk, hvitvinseddik, salt, frisk ramsløk/ramsløkpuré kjøres sammen til jevn grønnfarge. Spe i med olje til flytende konsistens.

Linker:
Flere gode oppsrifter finner du her

Kilde:
www.hvalbiff.no
Smak av kysten
Mat i Norden
Øystein Vallestad Næss, Jacobs bar og kjøkken

Legg igjen en kommentar