15. november, 2010

Redningsvester og flyteplagg

Det er ikke nok å holde varmen hvis du faller over bord. Du må også holde deg flytende. Selv om du er flink til å svømme, kan det være vanskelig å baske i høy sjø. Og har du slått deg, er det enda vanskeligere.
Hensiktsmessig redningsutstyr kan berge livet ditt.


Om bord skal det være redningsvester til alle. De som ikke kan svømme, skal alltid ha dem på seg. Det samme gjelder barn selv om de har lært å svømme.

Svømmedyktige voksne bør også ha på seg flyteplagg. Ulykker er ikke noe vi planlegger. Det kan skje fort og brutalt. Og plutselig ligger du i vannet.

I dag finnes det mange tøffe, behagelige og praktiske flyteplagg. På Ta Roret Kjerring båten var vi flittige brukere av flyteplagg. Regatta sine opp oppblåsbare redningsvester – Seasafe er lette og behagelige redningsvester, som du ikke merker at du har på deg.

Velg sterke og klare farger
Når det var kjølig, tok vi på oss noen knall oransje flytejakker. Og var det i tillegg ruskevær tok vi på oss de oppblåsbare redningsvestene. Vi syns de knall oransje jakkene var stilige. Det kan være lurt å gå opp en størrelse. I begynnelsen kan jakkene virke litt stive, men etter noen timers bruk mykes de opp. Vi brukte dem mye som ytterjakker på land også.

Skal du kjøpe deg flyteplagg, velg en farge som vises godt i vannet. Er uhellet ute og du detter i vannet, er du mye lettere å finne om du for eksempel har oransje klær kontra noe i marineblått. Refleks og fløyte er også kjekt å ha.

Kommer du ut for skikkelig uvær er det lurt å ta på seg en flytedrakt pluss redningsvest.

Redningsvester
Redningsvesten er konstruert for å holde deg flytende på ryggen, med ansiktet over vann uten at du trenger å gjøre noe for det selv. Oppdriftsmidlene er plassert i kragen og foran brystet.

En redningsvest skal være av godkjent type og tydelig merket at den er det. Det er viktig at den passer til kroppsvekten. Er vesten for liten, klarer den ikke å holde deg oppe. Er den for stor, kan resultatet bli at du flyter med ansiktet ned i stedet for opp. En redningsvest skal ha belte, skrittstropper, refleks og helst fløyte.

Oppblåsbar redningsvest
En oppblåsbar redningsvest blåser seg automatisk opp når du faller i vannet. Svikter utløsermekanismen, kan den blåses opp med munnen. Disse vestene er beregnet på voksne personer og anbefales ikke til barn.

Vær oppmerksom på at oppblåsbare redningsvester trenger ekstra nøye kontroll. Hvis utløsermekanismen ikke fungerer, har vesten liten funksjon. Utløsertabletten bør byttes hvert år. Du bør jevnlig blåse opp vesten for å sjekke lekkasjer.

Bli dus med utstyret
Redningsvester og flyteplagg skal sitte godt, være lette å ta på seg og hindre bevegelsene minst mulig. God passform er ensbetydende med riktig flytestilling i vannet. Test utstyret ditt i vannet slik at du er fortrolig med hvordan det virker.

Ta godt vare på utstyret ditt
Redningsvester og flyteplagg som oppbevares ombord, bør ligge tørt. Plasser dem slik at de ikke blir unødig utsatt for sollys eller tilsølt av drivstoff eller olje.

Behandle utstyret pent. Pass på at det ikke kommer rifter eller hull i det. Kontroller jevnlig at alle bånd er hele, at glidelåsene virker og er i god stand. Bruk ikke vesten din som sittepute. Har utstyret vært i saltvann, bør det skylles i ferskvann og henges opp til tørk. Kan også vaskes i lunket vann.

Når båten ikke er i bruk, bør utstyret lagres hengende på et tørt og luftig sted.

Legg igjen en kommentar