9. august, 2010

Bilder fra Tyssen

8 Kommentarer

  • Mathias Stave august 9, 2010

    Det stedet heter vel Tysse og ikke Tyssen. Om jeg ikke husker feil så var det en mølle der – der «Bjørn Havregryn» ble laget her helt fra starten av.
    Det blir også kalt Tøsse (lokal dialekt) og mølla ble kalt «mølna» på folkemunne.

    Om du ikke var der Lisbeth – så ta en tur innom Modalen også – anbefales!!! Mostraumen kan være spenstig nok.

    Svar
  • Knut tyssen august 11, 2010

    Som kommentar til Staves innlegg må jeg få korrigere litt da jeg tror han forveksler dette omskrevne og fotograferte sted med Tysse på Osterøy..?
    Men dette er Tyssen ( på kart Tysso ) som ligger tre km fra innerste del av Bolstadfjorden. Her har ikke vert malt korn industrielt, men to små kverner lå ved elven som kommer ned ved gården. Desse malte kornet som var dyrket der på gården og noen ganger til folk utenfra da denne elven hadde alltid nok vann. Navnet Tysso er tatt i bruk av ihuga navnekonsulenter og satt på kartet. Senere – når vi fant ut dette – protesterte vi på navnet . – og fikk lov til dette. Snilt gjort , men ingenting ble tatt til følge… ??

    Svar
  • Knut tyssen august 11, 2010

    Da størrelse på kommentar er begrenset legges til her at Tyssen ( hvor fiskesuppe ros i land fra skip liggende der ute på reden og serveres rykende på bryggen ) har sitt navn fra elven som kommer ned der – delende i små fosser (Tvissa ) , og ( Tytso) pga. lyden som kommer fra desse fosser. ( åh.. hvilken fiskesuppe .. 🙂 ) Thøsøen er og gammel skrivemåte. – blandt andre. – men aldri Tysso ! Merk dere dette, herrer navnekonsulenter ! Deler av denne elv sin energi har gjennom hundrer av år vert temmet og gitt liv for ikke bare småkverner ,men også flere sagbruk og småindustri. ( de får heller ikke smake fiskesuppe ) Er her ikke fastboende.. ? Jovisst ! – Flere !

    Svar
  • Knut tyssen august 11, 2010

    I tillegg kan også nevnes at vann fra elven også drev en stampe. ( Statens Kartverk får heller ikke suppe. ) Stampe er et apparat som bearbeider vev av ulltråd og gjør det tett og varmt. ( vadmel – vømmøl ) Den var bygget i tilknytning den ene kvern og nyttet samme vann, men hadde eget hus litt nedenfor. Et lite krafverk ble av min bestefar satt opp i elven og leverte likestrøm, 8 kw, i mange år til oppsitterne på Tyssen. – mest til lys, men også litt til en og annen magasinkomfyr. – til 1962 kanskje?? ( Han skulle fått suppe ! ) – også noen små motorer gikk på denne små strømmen. Nå er den fredet. ( Suppen ! ? ) Nei. – elven. Den eies ? nå av BKK. ( Su ..? Nei.)

    Svar
  • Knut tyssen august 11, 2010

    Som et lite NB kan det neves at det rundt 1900 bodde på Tyssen omkring 60 personer. Utrolig ! Bare 4 små gardsbruk.. I dag bare 5 fastboende..
    Men denne gang var der smeder og jernbanearbeidere og store barneflokker og steinhuggere og strandsittere og plassfolk, og noen som bare var der og ingen visste sikkert hva levde de av.. Det var liv og røre og det var ungdomslag og idrettslag,og basarer ble arragsjert og på Madakaskar fikk små barn mat.. ? Rare tider.. ?
    – og nå slutt på fiskesuppen.

    Svar
  • Lisbeth august 11, 2010

    Takk Knut, for at du gir oss faktaopplysninger om Tyssen. Nå har i hvert fall jeg lært mye om plassen. Og du Mathias fikk svar på navneforvirringen. Og Knut, det er bare å si i fra neste gang du vil ha mer fiskesuppe. Eller vil du kanskje smake Broccolisalaten neste gang?

    Svar
  • Mathias Stave august 11, 2010

    Ahhh – greit med en oppklaring – jeg mente Tysse på Osterøy.

    Svar
    • Lisbeth august 12, 2010

      Ja det kan fort bli navneforvirring, når flere plasser har samme navn og nesten samme navn. Men alle spørsmål gjør oss klokere. Jeg har i hvertfall lært mye om Tyssen nå :))

      Svar

Legg igjen en kommentar