22. oktober, 2010

Bli frisk uten medisiner

Det er ikke bestandig vi trenger medisin for våre plager. Noen ganger trenger vi bare omsorg og andre ganger kan det være et kjerringråd som hjelper.


Husk at kjerringrådene er et supplement til legevitenskapen. Det er bedre å gå en gang for mye til legen, enn en gang for lite. Men det er ikke bestandig vi trenger å ta den medisinen som vi får på resept. Hver kritisk til både kjerringrådene og de medisinene du får anbefalt. Lykke til med helsa:)

Her er Ta Roret Kjerringa sine favoritt Kjerringråd:

Sjøsyke:
En bit fersk ingefær.

Selv er jeg ikke plaget med sjøsyke, men jeg hadde med meg to karer på båttur i sommer. Det var store dønninger og de begynte begge å føle ubehaget i magen. En bit ingefær gjorde susen.

Farang/Mageproblemer:
For det første – få ut skiten.

Få i deg væske. Blåbærsaft er både lindrende og er mer behagelig å kaste opp enn mye annet.

Gå til sengs og sov mest mulig mens sykdommen herjer.

Når det verste er over og du fremdeles er litt tufs og sår i magen, ta 3 teskjeer med kanel. OBS. OBS. Når du tar store konsentrater med kanel skal du være forsiktig. Det er lett å få kanelstøv i vranga (ikke behagelig). Når kanel blir fuktig, (og det blir det når du putter det i munnen) klabber den seg og kan sette seg som en propp i halsen. Derfor må du bruke rikelig med væske slik at krydderet løser seg opp.

Når jeg har tatt 3 teskjeer kanal har jeg hatt noen sammen med meg (kan være lurt hvis det klabber seg til) og skyldt det ned med masse vann. Fælt! Men det virket. Har også prøvd å lage te med kanel og honning. Fælt! Solbærtoddi. Litt mindre fælt! Mulig at blandingsforholdet ble feil. Har DU en bedre oppskrift?

Når du brygger på noe, blir frossen og tror du blir syk:
Lag deg te av ingefær, sitron og honning

Denne blandingen kan faktisk bli god, men den kan bli fæl også. Kommer an på blandingsforholdet. Jeg har aldri funnet ut hvor grensesnittet mellom god og fæl går. Syns jeg lager den likt hver gang. Men det gjør jeg tydeligvis ikke. Skal forske litt på dette og komme tilbake med en eksakt oppskrift siden. Har du fasiten kanskje?

Tørr hud, tørre lepper og munnsår
Camferin.

Denne kremen var det svigermor som introduserte for meg. Deretter har det blitt min vidunderkrem. Bruker kremen mest på hender og lepper. Og får jeg antydning til munnsår er jeg spesielt iherdig med å smøre på Camferin. Har aldri hatt munnsår siden. Jeg vil poengtere at du må ta munnsåret ved roten og smøre på flere ganger om dagen. Gni det inn.

NB: Har huden eller leppene sprukket vil det svi. Unngå kontakt med øynene.

Camferin får du kjøpt på apoteket.

Tett nese
Camferin

Smør Camferin rundt neseborene.

NB: Har huden sprukket vil det svi. Unngå kontakt med øynene.

Camferin får du kjøpt på apoteket.

Stiv nakke, stive skuldre
Muskel Rub

Vet ikke om det finnes flere merker, men jeg buker den det står delisan på.

Gni inn et tynt lag med salve på det aktuelle området og massér den inn i huden. Gjenta behandlingen noen ganger. Unngå kontakt med øynene.

Muskel Rub får du kjøpt på apoteket.


Flere Kjerring råd finner du her
.

Annet:

Jeg er en storbruker av Ficherman’s Friend mint. Jeg vet ikke om den hjelper når jeg blir skikkelig syk, men jeg syns det lindrer både småkvalme og kløe i halsen. Dessuten bruker jeg ofte Ficherman’s Friend mint for å klare opp stemmen på korøvelsene. Kanskje den hjelper mot sjøsyke også?

Selv savner jeg mora mi når jeg er syk. Hun gir den beste pleien «ever». Det er ingen andre som kan erstatte hennes omsorg og pleie. Mannen min er flink han også, men kan allikevel ikke måle seg med «mutteren».

Her kan du lese en morsom historie om første gangen jeg var syk etter at jeg hadde flyttet hjemmefra.

Etter magesyke kommer plutselig fiskeboller/fiskepudding i hvit saus høyt opp på favoritt-matlista. Men når kokkenTa Roret Kjerring båten lager fiskepudding i hvit saus dandert med reker, trenger jeg ikke å være nyfrisk for å nyte maten. Her finner du oppskriften til Inger.

Foto: Ukjent

6 Kommentarer

  • Tove Cecilie Fasting november 4, 2011

    Kjerringråd skal man ikke føjse av!
    Mitt beste råd er gurkemeie mot betennelse og mot hudkreft (den ufarlige typen). Og sellerisaft (kjør selleri i blenderen med litt appelsin eller bare vann) er kjempeeffektivt som smertestillende.

    Svar
    • Lisbeth november 11, 2011

      🙂

      Svar
  • mona oktober 11, 2012

    Ingefær, sitron og honning har jeg virkelig tro på. Men jeg sverger også til. 15hele pepper med vann, når man kjenner til forkjølelse. Om man tar det litt sent, ta det likevel, for det bedrer forkjølelsesperioden. Verd å prøve

    Svar
    • lisbeth oktober 11, 2012

      Dette er et kjerringråd jeg vil ta med meg Mona.
      Mvh
      TA RORET KJERRINGA

      Svar
  • Anne Mette januar 16, 2014

    Halsebetennelse/sår hals.Har hatt det siden 2 juledag.Mistet stemmen 90%,noen gode råd å få?

    Svar
    • lisbeth januar 18, 2014

      Her er et sitat fra Trine Camilla Evensen Andresen

      «Hei. Ser mange spør om råd mot sår og, vond hals, samt heshet og hoste.
      Jeg er sangpedagog, dog ingen lege, men har lang erfaring med stemme og stemmebruk, så kanskje noen av disse rådene kan hjelpe nettopp deg.
      – Har du mistet stemmen helt eller delvis, IKKE hviske. Det kan faktisk gjøre vondt verre. I verste fall kan du få knuter på stemmebåndene.
      – Egg, sitron og honning smører stemmebåndene våre, så spis plenty av dette.
      Helst rå egg.
      – Andre råd er Eukalyptushonningen som kjøpes reseptfritt på apoteket, eller pimpenelledråper. Japansk peppermynteolje kan også forsøkes.
      Dette fungerer ganske godt om du er skikkelig hes.
      – Lag te av fersk ingefær, honning og sitron.
      – Spis is med god samvittighet da is lindrer og basilusker trives mindre i kulde enn i varme.
      – Gurgle vademekum og eller saltvann.
      – Også kan man alltid prøve «trikset» vi sangere gjør om stemmen ikke er 100%. Ha et plastrør i en flaske med lunket vann og blås/nynn i røret.
      – Har hørt at mot hoste, kan det hjelpe og spise et par skjeer med honning. La honningen gli nedover halsen for å smøre hals og stemmebånd. Dette har jeg forrige ikke prøvd ut selv.
      – Ulike sugetabletter kan lindre. Fribol synes jeg funker best.
      – Unngå melkeprodukter da dette produserer mer slim.
      – Til syvende og sist er den beste pleie for stemme og hals, masse søvn, hvile og mye vann.
      – Anbefaler øre-nese og halslege og/eller logoped om ting ikke blir bedre.
      -Lykke til»

      For meg høres alt dette fornuftig ut.
      Lykke til fra Sjefskjerringa også 🙂

      Svar

Legg igjen en kommentar