3. september, 2011

Småsmart til båten

Grab Bag

Grab Bag er det engelske navnet på en bag som er pakket med alt nødvendig sikkerhetsustyr, og som står klar dersom du må forlate båten i en fart. Velg en bag som er vanntett, og som egner seg til oppbevaring av annet enn bare nødraketter, VHF og nødpeilesender.

CoastKey
En trådløs dødmannsknapp for sikkerhet og full bevegelsesfrihet ombord. Faller føreren over bord, brytes kommunikasjonen mellom båt og fører. Motoren vil da stoppe umiddelbart, og et signallys i CoastKey enheten aktiveres. CoastKey fungerer også som en startsperre på de fleste motorer. Denne aktiveres når tenningen slåes av. Med CoastKey enheten kan du kan starte og stoppe motoren(e) innen en radius på 3 til 8 meter. Batteriet i CoastKey enheten har en levetid på 2-3 sesonger, eller 300 timer motordrift. CoastKey kan også kobles til motortilt, og fungerer innen en radius på 3 til 8 meter. Alternativt kan tilt-funksjonen på CoastKey-enheten kobles til ankervinsj eller motorlokk. Signallyset aktiveres dersom føreren faller over bord, eller når enheten kommer i kontakt med vann. Motoren vil da stanse umiddelbart, og signallyset tennes. Låsen er koblet til motorens tenningssystem. Om enheten er mistet eller forlagt, kan motoren likevel startes ved å taste inn en firesifret pin-kode. Dette er unikt for CoastKey-systemet.

Selvlysende lommelykt
I mørket er det kjekt å ha en kraftig lommelykt. En selvlysende LED-lommelykt, som i tillegg er vanntett kan komme godt med. LED-pærer gir et forbausende kraftig lys. Mange LED-lommelykter har tre innstillinger: 50 prosent lys, 100 prosent lys og blinkende lys.

Strobelys
Det er nyttig å feste på armen. Skulle du falle i vannet når det er mørkt, kan den markere hvor du er. Et personlig strobelys er vanntett og kan blinke 50 ganger per minutt i inntil 12 timer.

Oppbevaringsnett
Det er viktig å feste løse gjenstander på båten. Da er oppbevaringsnett tingen. Det er elastisk, og holder de store bagene på plass under ferden. Store kroker gjør nettet enkelt å feste.

Vanntette bagger og sekker

Vann finner veien gjennom de minste sprekker – inkludert inn i såkalt vanntette stuverom i en båt. Løsningen er å benytte vanntette poser og bagger i forskjellige størrelser.

Vanntette poser
Holder mobiltelefonen, GPS og annet utstyr tørt.

Drivanker

Et drivanker kan være kjekt å ha. Kan brukes til å holde baugen opp mot vind og bølger. Fremfor alt er drivankeret en del av sikkerhetsutstyret om bord.

Nødlys til redningsvesten
Aqua Spec AQ98 er et bittelite, personlig nødlys som veier bare 50 gram. Det aktiveres når det kommer i kontakt med vann og blinker i 8 timer. Batteriet har fem års levetid. Det kan festes til seilerjakke, redningsvest osv.

Sikkerhetsline
Å stå i en åpen båt med lav fribordshøyde kan oppleves som litt dramatisk i grov sjø. Selvsagt bruker man alltid dødmannsknapp, men av og til kan det være smart å sikre seg litt ekstra. Seilerne spenner seg ofte fast med sikkerhetsliner, men det er ingen grunn til at man ikke skal gjøre det samme på motorbåter.

Jerrykanne
Velg en med lufting og fremfor alt en med praktisk helletut.

Kartspray
Nå har det kommet et produkt som faktisk gjør papirkart vannavvisende. Plasti Dip Spray heter produktet, som sprayes over papirkartene. Det gir en elastisk, slitesterk og vanntett overflate.

Kilde: Atle Knutsen Flak AS og CoastKey

Legg igjen en kommentar