18. juli, 2010

Stråholmen

Etter at det gikk rundt og rundt i havna på Stråholmen oppdaget vi ei flott lita øy med et vakkert tun med skjønne hus. Kommer du i havn på Stråholmen, MÅ du bare gå de få meterne inn på øya.


Stråholmen er en idyllisk utpost i Kragerøskjærgården.

Den lille molohavnen kan ikke ta i mot de mest dyptgående båtene. Dybden er bare 1,5 til 2 meter og i innløpet 2,5 meter.

Innseilingen skjer fra nord-nordøst. Hold unna Stråholmshodet, der er det grunt.

Øya er på 610 mål, 100 mål utlagt til naturreservat og 330 mål til landskapsvernområde.

På avstand ser det ut som om det ligger en liten landsby midt på øya. Tunet ved husene ble kalt for «Torget». Rundt hele øya er det grunt vann, mange skjær og båer med bare et innløp, som ligger på nordsiden. Der finner vi den store stein-moloen som staten bygget midten av 1890-årene. Dette var veldig viktig for de som bodde på Stråholmen.

Hvert år måtte moloen repareres etter at isen og stormene hadde herjet. Før moloen ble bygget var det ikke sjelden at sjøen tok båtene når stormen sto på.

I 2006 ble moloen overdratt fra Kystverket til velforeningen. Tidligere var det fem-seks gårder og bortimot 100 mål dyrket mark som ga for det meste høy, noe poteter og løk. Det ble forsøkt med korn, men det var for tørt. Det ble brukt tang som gjødsel, noe av det fineste som finnes. Den holder godt på fuktigheten. Det ble kjørt inn mange tusen lass med tang fra fjæra om vinteren, det var mye arbeid med tangen.

I dag er det ikke noe form for jordbruk, men det er satt ut villsau for å holde vegetasjonen nede.

Det var i 1634 man finner den første registrerte bosettingen her ute. Folk bodde fast her tross de dårlige havneforholdene. De første beboere leide hele holmen som da hørte inn under Jomfruland.

Folketellinga i 1801 bodde det 4 familier og tilsammen 20 personer, folketellingen fra 1831 forteller at tre loser med familier holdt til på øya. I 1837 var det så mye som syv loser og 49 fastboende på øya. I 1920-30-årene var det ca. 50 fastboende personer på øya.

I 1954 flyttet de siste fastboende derfra. Det var Fjordbåtselskapets «Fram» som startet opp sin rute omkring år 1895. Telefonen kom til holmen i 1913. Det var et hardt liv her ute vinterstid, var noen syke, måtte de nesten være halvdøde før man ville sende bud på doktoren.

Stråholmen er en fantastisk øy å ta en tur på. Navnet kommer av strå, gresstrå. Høyeste punkt er Hviteberg 10,6 m.o.h.

Faktaopplysninger
Posisjon: N 58.54.12 E 09.38.80
Kommune: Kragerø
Fylke: Telemark
Webadresse:

VÆRET

Linker:
http://www.straaholmen.no/index.asp

Kilde: Ferie & fritidshavner
Foto: Lisbeth

Annet:

6 Kommentarer

 • Howard juli 20, 2010

  Does this «straaholm» have a bar?

  Svar
  • Lisbeth juli 20, 2010

   No it has not. Than you have to go to another harbord or take with you some bottle. By the way. Nina, Alice and the boat with all women has gone and we have take all the shrims with us 🙂

   Svar
 • Howard juli 20, 2010

  Another time Lisbeth, don´t worry!

  Alice is the name of the boat, right? Quote: «Alice and the boat»..

  Svar
  • Lisbeth juli 22, 2010

   Correct Nils Howard Howard Nils 🙂

   Svar
 • Howard juli 22, 2010

  Sorry, what?

  Svar
  • Lisbeth juli 23, 2010

   Hello!
   My machine registered that Howard and Nils use the same e-mailadress. Therefore I use Nils and Howard when I answer you both 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar