10. august, 2010

Ona og Husøya

Ona og Husøya er et flott fiskevær som ligger ytterst ute i havgapet, vest for Molde. På Ona er det et gammelt handelssted, som består av butikk, postkontor, utleie hus/leiligheter, kunst håndverkere og en spennende fashion butikk.

Her finner du en vakker natur og et spennende kystmiljø.


Båtturister tilbys en flytebrygge bak moloen innerst i havnen like ved småbåthavnen.

Her kan du rusle mellom husene på Onaværet og innover til Husøya der du blant annet finner Steffogården, en særpreget gravplass og badestranden Storsanden.

Den koselige Steffogården er verdt et besøk. Svabergene og badestranden på Storsanden er flotte plasser å være på fine sommerdager. Tar du turen opp til Onakalven og fyret kan du nyte utsikten utover havet, øyene omkring og Romsdalsfjellene langt inne mot fastlandet.

Her kan du puste inn ren og frisk sjøluft. Lukta av tang og tare, bølgeskvulp og måkeskrik gir i hvert fall meg ro i sjela.

Ona er kjent for sin keramikk og her er 2 forskjellige verksteder med utsalg. Onakalven Keramikk, som ligger i kjelleren i fyrmesterboligen og Brun og Blå Keramikkverksted, som ligger ved Havstuene på havna.

Ona fyr vart etablert i 1867 og er et av de mest kjente landemerkene langs norskekysten. Fyret vart automatisert i 1971 og er fredet.

Ona er det sørligste fiskeværet i Norge med bosetting. Ona har hatt bosetting siden 1300-tallet. På det meste bodde det rundt 300 mennesker der ute. I dag er det knapt 60 fastboende.

Faktaopplysninger

Posisjon: N 62.51.843 E 06.32.857
Kommune: Sandøy kommune
Fylke: Møre og Romsdal
Webadresse: www.sandoy.no

VÆRET

Linker:
www.classicnorway.no
www.sandoy.no
www.hapihavet.no
www.visitmolde.no
www.visitalesund.com

Kilde:
Øyas brosjyrer og fakta-ark

Foto: Lisbeth

Annet:

Legg igjen en kommentar