11. august, 2010

Grindhval i Trondheimsfjorden

Det var en fantastisk opplevelse å møte på rundt 25 grindhvaler, på vei inn til Trondheim. Jeg har alltid hatt lyst til å oppleve dette, men trodde at jeg måtte vente til jeg kom til Nord-Norge. Plutselig kokte det rundt båten og der var de. Fantastisk!

I følge Norsk Polarinstitutt viser ikke grindhvalen halefinnen når de dykker. Men her har jeg et bilde av en halefinne, og jeg mener bestemt at dette er en grindhval. Kanskje den ikke dykker, men sier kun «hei» eller «ha deg vekk».

Grindhval eller langfinnet grindhval tilhører delfinfamilien og er således en tannhval. Den blir 4-6 meter lang og veier opp mot 3 000 kg. Hvalen kan bli 40-50år.

Grindhvalen er en stor melonhodet delfinart som er svart eller mørkegrå i fargen med et lysere område bak ryggfinnen, som er sigdformet og sitter ganske lang fram på ryggen (foran midten).

Den finnes i kalde farvann både på den nordlige og sørlige halvkule. Hannene blir betydelig større enn hunnene, gjerne 5–6 meter lange. Hunnene blir 4–4,7 meter lange, har mindre ryggfinne og er spinklere bygd enn hannene

De gjenkjennes lettest på avstand ved at de er svært sosiale (i tillegg til kroppstørrelse og farge) og påtreffes ofte i grupper på 10 til 200 individer.

I det nordlige Atlanterhavet er arten tallrik rundt Grønland og Island.

Om sommeren er de også på vår side fra De britiske øyer og nordover til sørlige deler av Svalbard. De fleste bestandene av grindhval har sesongmessige vandringer som gjenspeiler hvor deres favorittbyttedyr – som er blekksprut – oppholder seg. Blekksprut er sikkert fascinerende de også, men dem kan godt holde seg langt unna meg.

Det er rundt én million grindhval i det nordlige Atlanterhavet, og de fleste av disse finnes i de nordøstlige områdene.

Arten er svært sosial og har en sosial organisering som minner om den som spekkhoggeren har. Sosiale grupper er relativt stabile over tid, og medlemmene i en gruppe er i slekt med hverandre. Størrelsen på gruppene varierer geografisk, og den kan til tider være vanskelig å bestemme fordi flere grupper ofte samles i større flokker for lengre eller kortere perioder.

Både hann og hunnkalver blir antakelig hele livet i flokken til mora, men hannene parer seg med hunner fra andre grupper i perioder hvor gruppene er slått sammen ofte til svært store flokker. Av og til blander grindhvalflokkene seg med individer av andre delfinarter.

I tidligere tiden ble grindhvalen jaget inn på grunt vann og avlivet, men i dag er denne jaktformen bare i bruk på Færøyene. Arten er fredet på Svalbard.

Grindhval er en av de hvalartene som oftest rapporteres i masse-strandinger. Strandinger kan involvere kun ett individ, men som oftest strander hele flokken. Man er ikke sikker på hvorfor grindhvalene (eller andre hvalarter) gjør dette. De sterke sosiale båndene er antakelig medvirkende til at hele gruppen strander når først ett individ har gjort det.

Grindhvalen er en svært snakkesalig art med komplekse akustiske kallesignaler innad i gruppen. Trente grindhvaler kan maksimalt dykke ned til 600 m, med en varighet på rundt 15 minutter. De spiser hovedsakelig blekksprut, men også en del fiskearter som torsk, blåkveite, makrell og sild.

Paringen foregår om våren eller tidlig på sommeren, og ungene blir født på sensommeren det påfølgende år. Kalvene dier mora i tre år eller mer. Denne arten har den lengste tidsperioden mellom hver kalving av alle hvaler. Hunnene kan bli 60 år gamle, mens hannene blir opptil 45 år gamle.

Man har lite informasjon om naturlig dødelighet til denne arten, men vet de kan være aggressive overfor en del andre hvalarter, også spekkhoggere.

2 Kommentarer

 • Andrea august 12, 2010

  Hej igen Lisbeth!
  Så intresant så mycke spennande du får uppleva,och nu detta med Grindvalerna. Vilken upplevelse det måste ha varit, så nu har du fått den drömmen uppfylt!
  Jag har alltid önskad att få se och uppleva detta med valarna som det skrivs så mycke om,men man måste ju ut och resa då så det får bli med bara en
  dröm……
  Lycka till med dina( prosjekt ) arbete beretta gärna om det!
  Annars ser jag du är i Trondheim trakterna nu,dom där hemma hos dig saknar dig sekert?!
  Kram

  Svar
  • Lisbeth august 12, 2010

   Hei Andrea
   Hyggelig at du følger meg på nett. Ja, denne sommeren har vært veldig spennende. Har masse planer for høsten og vinteren som også kan bli veldig spennende. Og ikke minst neste år, når jeg skal dra nordover. Der er nok sjansen for å møte hval enda større. Du må nok ut i båt for å komme i nærkontakt med dem. Kanskje du skal mønstre på noen dager på Alice :))
   I Trondheim har jeg kun vært et døgn. Da fikk jeg klemt litt på familien. Nå er jeg litt nord for Trondheim. Har med sønnen på båtopplæring. Nå kan han dra ut med båten på egen hånd. Flink gutt!
   Koseklem til deg fra meg

   Svar

Legg igjen en kommentar