Stad
Planen var å ta en overnatting på Silda eller i Selje. Men på grunn av værmeldingen og fordi at noen erfarne Stadhav kjørere forbarmet seg over oss. Dro vi videre til Fosnavåg denne kvelden.
Å kjøre over Stad på en finværsdag er bare fantastisk. Havet og fjellet, hånd i hånd. Vakkert.
Med to Galeonen båter i front og noen slakke dønninger var det pice of cake å kysse Stadhavet for første gang.
Men slik er det ikke alltid over Stad. Stadhavet og er et farvann med krevende bølgeforhold for skipsfart. Høy sjø med bølgereflekser fra land gir vanskelige manøvreringsforhold. Stadhavet er derfor kjent som et av de mest værharde steder langs norskekysten.
Takk til Jon og Arnstein med mannskap, for at dere forbarmet dere over oss.
Faktaopplysninger:
Stad (d kan uttales tt) er ei halvøy i Selje kommune som stikker ut i havet, og utgjør den nordvestligste delen av Sogn og Fjordane fylke. Leikanger er handels-, skole- og kommunikasjonssenter.
Værforholdene gjør at Stadlandet er et aktuelt og attraktivt område for utbygging av vindmøllepark, men det er også interessant for ornitologer. Myndighetene har foreløpig ikke gjort noen endelig avveining av de kryssende nærings- og miljøinteressene i området.
Mange sjøfarende og kystbeboere ønsker å få bygd en tunnel gjennom halvøya. «Stad skipstunnel» er et planlagt anlegg som skal ha kapasitet for skip med 33 meters seilingshøyde, 21,5 meter bredde og 12 meter dypgående. Med en slik tunnel vil hele skipsleia fra Stavanger til Molde være relativt skjermet. Tunnelen skal gå fra innerst i Kjødepollen til Moldefjorden. Her er Stad på det smaleste. («Kanaltunnel gjennom Stadt» var førstesidesak i Nordre Bergenhus Amtstidende allerede den 11. september 1874.)
Fjellet ytterst på Stad heter Kjerringa, kalles også Vestkapp
På sørsiden av Kjerringa ligger bygda Ervika. Utenfor Ervika ble hurtigruta D/S «Sanct Svithun» ved en feiltakelse bombet av britiske fly i 1943. Lokalbefolkninga i Ervika gjorde en heltemodig innsats ved å dra ut på havet i små båter i storm for å redde overlevende. Skipsklokken fra D/S «Sanct Svithun» henger i dag i kapellet i Ervika.
Midt på Stad ligger Dragseidet. Navnet kommer av at vikingene brukte å dra båtene fra Leikanger på nordsiden til Drage på sørsiden. Dette var den enkleste og korteste veien over halvøya.
På Dragseidet ble fire fylker kristnet i 997. Det er satt opp et minnesmerke over dette øverst på eidet. Dragseidspelet blir spilt her om sommeren nesten årlig og omhandler kristningen.
Faktaopplysninger:
Posisjon: 62°08′ N 05°14′ Ø
Kommune: Selje
Fylke: Sogn og Fjordande
Webadresser:
Linker:
Kilde: Wikipedia
Foto: Arnstein Leinebø