28. juni, 2011

Søndre Bjørnsund

Øygruppen Bjørnsund er et vakkert fiskevær rett sør for Hustadvika. Havnen på Søndre Bjørnsund er i seg selv en opplevelse. Bjørnsund har ingen fastboende, men vi var så heldige å møte gjestfrie feriefolk, med sterk tilknytning til stedet. Vi ble til og med invitert inn i et av de idylliske feriehusene.


Bjørnsund ligger utsatt til i urent farvann, men med kartplotter og papirkart er det ikke vanskelig å finne innseilingen til Søndre Bjørnsund. Innseilingen skjer fra sydøst gjennom et trangt, utsprengt løp. Her finner du en solid betongkai.

Den sikreste veien til Bjørnsund sydfra i godvær er leia nordøstover mellom Sandøya og Orta og videre vest for Flatflesa fyr. Deretter holdes øst for fyret på Urdholmskjær, videre øst for merket Bjørnen og den lille holmen Tennskjær. Herfra er leden inn til Søndre Bjørnsund godt merket.

Kommer du ikke med egen båt, kan du ta rutebåt fra Bud til Bjørnsund

Oddbjørn Pedersen er en ildsjel på øya. Han har har laget et et spennende museum som forteller mye av historien på fiskeværet.

Også Nordre Bjørnsund har en god havn.

Faktaopplysninger:
Posisjon:N62°53.20 E06°48.65
Kommune: Fræna
Fylke:Møre og Romsdal
Webadresser:

VÆRET

Linker:
Rutebåt til Bjørnsund
Søre Bjørnsund velforening
Bjørnsund Leirskule på Nordre Bjørnsund

Annet:
Bjørnsund er et fraflyttet fiskevær og øygruppe i Fræna kommune i Romsdal i Møre og Romsdal. Øygruppen ligger like vest for Bud på ytterst på Romsdalshalvøya i samme kommune. Fiskeværet ble avfolket på begynnelsen av 1970-tallet som følge av en kontroversiell politisk beslutning i Fræna kommunestyre i 1968. Fraflytting, dels som følge av innføring av niårig grunnskole med påfølgende skoleskyss til fastlandet for ungdomsskoleelever, og behov for investeringer i infrastruktur som vei- og havnebelysning, innlagt vann, allmenningskai og opprensing av havna var blant momentene som lå bak beslutningen. De siste innbyggerne flyttet i 1971. Like etter andre verdenskrig bodde mellom 500 og 600 mennesker på Bjørnsund. I dag er Bjørnsund et ferie- og leirskolested med rutebåt til fastlandet i sommerhalvåret.

På det høyeste punktet på Nordre Bjørnsund står en isbjørnskulptur til minne om de som mistet livet på havet mellom 1850 og 1950.

I 2011 får Bjørnsund allikevel innlagt vann.

Kilde:
Wikipedia
Ferie & Fritidshavner

2 Kommentarer

 • Erna Karlsen august 9, 2011

  Hei «kjerring». Flott side du har laget fra Søre Bjørnsund. Vi har vært på øya vår 2 uker nå i juli og hatt ganske ok vèr og mange hyggelige stunder med fam. og venner. Godt fiske var det òg. Ønsker deg lykke til videre.

  Hilsen Erna og Helge Karlsen i Naustet

  Svar
  • Lisbeth august 10, 2011

   Det var veldig koselig å rusle rundt på Bjørnsund. Det var så vakkert der. Også var det veldig hyggelig å møte dere der. Vi kommer sikkert tilbake en dag. Ha det godt så lenge.
   Mvh TA RORET KJERRINGA

   Svar

Legg igjen en kommentar