5. oktober, 2011

Pomp og prakt og Classical Spectacular

På denne årstiden er det lov til å legge båtaktivitetene litt på hylla. November, januar og delvis februar er de månedene jeg syns det er herlig å reise til utlandet. Resten av året er det jo så vakkert i Norge. Selv har jeg vært å besøkt Royal Albert i London


Selv er jeg på ingen måte bevandret i de klassiske sviskerne, men du verden for en høydare det var å være på Classical Spectacular i Royal Albert Hall.

Med strykere, blåsere, tangenter, slagverk, kor, fyrverkeri, kanoner, infanterisoldater og ballonger var det bare en helt spektakulært. Og når Nessun dorma from Turandot (Puccini) runget gjennom salen……ja, da kom tårene i øyekroken. En fantastisk opplevelse.

Andre svisker som ble fremført var:
Hallelujah Chorus from Messiah (Handel)
Duet from The Pearl Fisher (Bizet)
Boléro (Ravel)
Hornpipe from Fantasia on British Sea-Songs (Wood)
Waltz from The Sleeping Beauty (Tchaikovsky)
Funiculi, funiculá (Denza)
Overture to Light Cavalry (Suppé)
Radetzky March (Strauss)
Largo al factotum from The Barber of Seville (Rossini)
Chorus of the Hebrew Slaves from Nabucco (Verdi)
1812 Overture (Tchaikovsky)
m.m.

På forhånd hadde vi fått utdelt britiske flagg og når Pomp and Circumstance March No 1 (Elgar) ljomet utover salen ble jeg lett revet med og når Rule, Britannia! (Arne) ble spilt og sunget da ble jeg nesten patriot.

Ellers hadde jeg to mat opplevelser i London.
Den beste var på den tyrkiske Sofra Restaurant på St Christopher’s Place. Der spiste jeg Spicy Prawns kokt i kokosmelk med løk og ingefærsaus. Til denne retten og veldig mange andre retter serverte de urten cress. Tilsammen ga alt dette en perfekt smakssammensetning der alle smakene fikk komme til sin rett. Her kan du finne noen bilder av cress
Det finnes også Sofra restauranter i Mayfair og Covent Garden distriktet, pluss et par andre plasser i London.

En annen mat opplevelse fikk jeg på Gordon Ramsay restauranten Maze. Maze ligger vis a vis Roosevelt statuen i Mayfair distriktet. Personlig syns jeg restauranten manglet en del intimitet og sjarm. Men maten og servicen var av ypperste klasse. Dog har vi enda bedre lakseretter i Norge.

Her spiste jeg følgende 3 retter:
Roast poussin breast and leg, maple jelly, sweetcorn risotto
Roasted Salmon with piperade, white bean purée, cockles, bacon and fish soup
Rump of salt marsh lamb, fennel, samphire, sorrel cress

Hvis du tror jeg ble stapp mett av dette, tar du grundig feil. Alle rettene var bitte, bitte små. Og litt i dyreste laget, for min lommebok. Men med brød, smør og vin til ble det en passe mett og det er vel det man skal være etter å ha spist lunsj.

Musikaler
Det er mange flotte musikaler i London. Denne gangen var jeg på The Lion King. Flott musikk og flotte kostymer, men kom ikke blant mine øverste favoritter.

Jeg syns Phantom of the Opera, Les Miserables og Fame fenget meg mere enn The Lion King. Men alle i sær er flotte oppsetninger, på hver sin måte. Når det er sagt ble jeg veldig revet med når jeg var på We Will Rock You. Der var det sikkerlig trøkk. Her var det vanskelig å sitte stille.

Love Never Dies er fortsettelsen av Phantom of the Opera. Tror jeg prøver den neste gang.

Like ved undergrunnsstasjonen Leicester Square finner du en haug med Half-Price Tickets utsalg.  Her kan du få gode priser på dagens forestillinger.

Fra A til Å
De to etasjes bussene og drosjene i London har sitt særpreg og er morsomme å prøve, men selv foretrekker jeg å reise rundt med undergrunnsbanen. Fordelen med buss og drosje er at du får sett deg litt rundt. Ulempen er at det er masse trafikk i London og det betyr mye køkjøring. Hvis du føler at drosjene kjører lange omveier, er det nok for unngå sterkt trafikkerte gater.

Londons svarte drosjer kjøres av sjåfører med en utrolig kjennskap til storbyen. Mini cabs er billigere, men ikke like stedkjente og må bestilles over telefon. Plukk aldri opp en mini cab på gaten. Regelen er å tipse svarte drosjer, men ikke mini cabs.

Undergrunnsbanen derimot frakter deg raskt og effektivt fra A til Å. Skaff deg et kart over London Underground (Tube map) og du vil bli overrasket over hvor oversiktlig og enkelt det er å ta seg frem på denne måten. Skal du farte litt rundt, kan det være lurt å kjøpe seg dagskort. Men pass på veska og unngå å ta T-banen i rushet fra 8:00 til 9:00 om morgen og 17:30 til 18:30 om kvelden.

Noen nyttige tips
Bykartene du får utdelt i London har veldig, veldig liten skrift. Briller og/eller forstørrelsesglass kan være lurt å ha med. Eller kjøp en London Streetfinder eller A to Z, de er mye mer praktiske enn et utbrettskart.

Ikke vær en brems i folkemengden. Londonere syns mange turister virrer formålløst rundt i sentrum og det har vært foreslått å lage «krabbefiler» ved butikkvinduene.

Stå til høyre i rulletrappen.

Oyster Card gir billigere reise med kollektivtransporten og rabatt til en rekke severdigheter.

Anskaff ukas Time Out, den beste guiden til alt som foregår. Den finnes også på nettet.

Anbefalinger som jeg ikke rakk denne gangen er:
Markedene i Notting Hill. Området der filmen Notting Hill ble innspilt.
Camden. Også kalt Londons Venice. Kanaler, sluser og fine husbåter
Westminster Abbey
London Eye
Madame Tussauds

Restauranter jeg gjerne skulle ha vært på
Dover Street Restaurant. Der er det alltid «trøkk»
Tamarind. Indisk restaurant som ligger i Mayfair distriktet. Har stjerne i Guiden
Hakkasan, 8 Hanway Place. Vissnok blant de 50 beste restaurantene i Verden (nord for Soho Square)
Busaba Eathai, 106 Wardour Street (sør-vest for Soho Square)
Locanda Locatelli, 8 Saymour Street (Nord-øst hjørnet av Hyde Park)
Addis, 42 Caledonian Road (rett øst for Kings Cross)
Story Deli, 3 Dray Walk
Gilgamesh, Camdem Marked – En fantastisk overdådig restaurant med utsøkt asiatisk mat
Clos Maggiore, Covent Garden – En av Londons mest romantiske restauranter, med klassisk fransk mat
Roka, Charlotte Street – En av byens kuleste restauranter, med himmelsk japansk mat
Yauatcha, Soho – En av byens hotteste spisesteder, ideelt for kjendiskikking. Kinesisk mat. 24 varianter av dim sum.
Barrafina, Soho – Tapasbar. Ingen bordbestilling, men man står gjerne i kø med et par glass cava for den beste tortillaen, seervert av muntre spanjoler.

På spisesteder og barer med bordservering forventes tips. Av og til er det lagt inn i regningen. På puber forventes det ikke tips.

Ikke glem «please», «thank you», «sorry» og «How are you?». Engelskmennene er nøye på høflighetsfrasene, og forventer det samme i retur.


Lene Eriksen og Veslemøy Prestegaard er ihuga London-fans. Her er deres tips jf.TARA 11. august 2011

Shoreditch er et fantastisk område. Alt er innen gåavstand. Kule kafeer og restauranter, som Jamie Olivers «Nineteen». Brick Lane er et bra marked. Motebutikken Start selger designmerker som Miu Miu, Sonia Rykiel og Marc Jabobs i mye hyggeligere omgivelser enn de store varemagasinene. Hotellet Hoxton er utrolig bra. Minimalistisk, men stilig og med veldig god mat.

De anbefaler også:

Hoteller:
Hoxton, Shoreditch – En «Urban Lodge». Minimalistisk, med god mat og varer til supermarkedspris i resepsjonen i stedet for minibar.
Miller‘s, Notting Hill – Et skattkammer fullt av antikviteter. Hotellet har åtte rom som alle er ulikt møblert. Kate Moss og Marianne Faithfull er stamgjester.
Sanctum Soho, Soho – Et rockehotell. Servering 24/7, privat kino, utleie av Harley Davidson og sexy overraskelser på rommene.
The Fox and Anchor, Smithfield – En tradisjonell innredet britisk «Inn». God mat. Små men behagelige og koselige rom. God valuta for pengene

Shopping:
Fra stormagasinene i Oxford Street og Knightsbridge til boutiques i Carnaby Street og Kings Road til Camden og Portobello Market.
I St. Christopher’s Place og South Molton Street finner du mange små og spennende butikker. Begge gatene ligger ved Bond Street Station

Du finner også spennende butikker i Carnaby Street. Området bak Liberty’s. I 1960-åra var Carnaby Street en av verdens mest trendy shoppinggate. Her ble miniskjørtet og slengbuksen født. Carnaby fremstår også i dag som en av Londons mest spennende shoppingstrøk. Her kan du også finne retroklær.

Browns, særlig Browns Fokus

Undertøysbutikken Rigby and Peller i Kings Road. Her kan du finne det lekreste undertøy. I prøverommet er det skuffer med undertøy i alle størrelser og en dame som virkelig kan faget sitt. Rigby and Peller har også butikker i Knightsbridge, Mayfair, Brent Cross og Westfield

Liberty’s varemagasin i Tudor-stil i Regent Street

Skoavdelingen Selfridges & Co i Oxford Street

Liker du å ha alt under et tak? Westfield Shopping Centre har mange kjedebutikker, samt eksklusive motebutikker som Prada, Miu Miu og Louis Vuitton sammlet i «The Village». Her kan du ta en pause i champagnebaren. For en matbit anbefales The Balcony.

Markeder:
På fredager og lørdager er Portobello Road en magnet med antikviteter, klær og snurrepiperier. Sidegatene har mange spennende butikker. I Westbourne Grove ligger for eksempel en av hjelpeorganisasjonen Oxfams tre designer-vintage-butikker, dere du finner designerklær for en billig penge.

I Shoreditch området finner du et sjarmerende multikulturelt Brick Lane Marked

Camden Marked har et rikt utvalg av vintage- og punkeklær, antikviteter og rariteter. Blant de nye tilskuddene er Wonda Fish (Stables Market). Her får du en meget spesiell asiatisk pedikyr. Fiske gnager av den tørre huden. På Chin Chin Laboratorists (Camden Lock) lager de iskrem foran øynene på deg ved å dyppe ingrediensene i flytende nitrogen.

Skjønnhet og velvære
Harrods. I øverste etasje finner du Roja Dove’s Haute Parfumerie. Her tilbyr dem deg hjelp til å dufte deg frem til den parfymen som passer akkurat deg.

Vil du bli sminket profesjonelt av en makeup-artist med Mac makeup kan du ta en titt inn på denne siden www.maccosmetics.co.uk. Skal du bestille en time til en helg, kan det lønne seg å bestille i god tid.

Med sitt flotte Art-Deco interiør har Porchester Spa et ærverdig sus over seg. Uten de dyreste spa-enes prangende luksus, noe som reflekteres i inngangsprisen. Ideelt for ro, hvile og deilige behandlinger. Varme badstuer heller et forfriskende isbad. Velg selv eller si ja takk begge deler.

Barer og vinbarer
Sketch
The American Bar at The Savoy
Below Zero Ice Bar Chinawhite

Puber

Churchill Arms, Notting Hill
Nags Head, Knightsbridge
Lord Clyde, Borough
Windsor Castle, Marble Arch
Henry J Beans, Kings Road

Annet:

Det 3200 mål store grøntområdet Hampstead Heath er det nærmeste du kommer vill natur i London. Her finner du skoger med store og flotte eiketrær, 25 tjern og store enger ideelle for piknik. Midt i ligger det majestetiske Kenwood House fra 1600-tallet, der Julia Robert gjorte et opptak til filmen Notting Hill. Huset rommer en fantastisk kunstsamling, med malerier av blant annet Vermer, Rembrandt og Turner. Om sommeren holdes det utekonserter her med mange store artistnavn.

Frister et pub-måltid, kan du spasere ned til Spaniards Inn. Her kan hundeeiere får vasket hundene sine i The Dog Wash, mens de nyter tradisjonell engelsk mat i den lune tre-panelte puben eller i den koselige hagen.

En båttur på Themsen kan også være verd å få med seg. Det går båter fra Westminster Pier til Greenwich og O2 Centre. Via London Eye og Tower of London. Alternativt kan du dra den andre veien. Til fantastiske Kew Gardens, som har verdens største plantesamling i enorme drivhus. Guidene på båten kan fortelle deg om:
Hvilke bro som er bygd av kvinner, fordi mennene var i krigen
Hvordan den gamle London Bridge havnet i USA hos en amerikaner, som skal ha trodd at han kjøpte Tower Bridge.
Hvorfor prins Charles foretrekker det gamle slitte fremfor det vakre og unge….

Guidet spasertur kan også være et alternativ.

Borough Marked et et av Londons største matmarked. Mange stjernekokker har åpnet restauranter her. Filmer som Harry Potter, Fangen fra Azkaban, Bridget Jones’ dagbok og Lock Stock and Two Smoking Barrels har spilt inn scener fra dette området.

Te på Ritz er en av de mest luksuriøse opplevelsene du kan ha i London. I overdådige omgivelser inntas utsøkt te servert med delikate små sandwicher, scones og kaker så vakre at du knapt tør spise dem. Oppmerksom service, løvtynt porselen og harpemusikk får du på kjøpet.

Du kan også oppleve luksuriøs te på Savoy, Waldorf eller Dorchester. Men High Tea serveres over hele byen, så du trenger ikke belåne huset for å få med deg den erke-engelske skikken

Et gammelt damplokomotivverkstedet fra 1846 er blitt til kultursenteret Camden Roundhouse. På 60-tallet hadde blant annet Jimi Hendrix, Pink Floyd og Led Zeppelin konserter her. Den eneste konserten som The Doors hadde i England var her på Camden Roundhouse. Nå er det forestillinger av sirkusgrupper som Cirque du Soleil og Fuerzabruta og legender som Bob Dylan.

Liker du Stand up comedy kan du sjekke mulighetene her.

Vil du se kunst kan du besøke Saatchi-galleriet, Tate Modern i det gamle Bankside Power Station ved Themsen og/eller Cortauld i Somerset House også ved Themsen. Er du mer interessert i fotokunst kan du besøke The Wapping Project Bankside, søstergalleriet til Wapping Gallery som er viet til foto, film og video.

Foto: Hverdagsmysterier

Legg igjen en kommentar