13. oktober, 2011

Registrering og merking av fritidsbåter

Det er valgfritt for småbåteiere og registrere båtene sine. Det frivillige Småbåtregisteret blir organisert av Redningssekskapet.

Fordelen med en registrert båt er at den lettere kan bli gjenfunnet ved for eksempel tyveri.


Båttyverier kan meldes til registeret av båteiere og forsikringsselskap. Registeret er tilgjengelig for Hovedredningssentralen og alle redningsskøytene.

Det har også vært snakk om at forsikringsselskapene kan komme til å nekte å forsikre småbåter som ikke er registrert.

Når du skal registrere båten din, må du fylle ut et registreringsskjema som du får hos Redningsselskapet. Hvis du som eier ikke har råderett over båten din, er det den som disponerer den, som skal melde den inn. Har båten flere eiere, må en av dere føres opp som ”hovedeier”.

Registreringsnummeret består av tre bokstaver og tre tall. For eksempel UAW004. Den første bokstaven viser eierens hjemfylke.

Nummeret kommer på to selvklebende plastskilt. Skiltene skal plasseres på hver side av båten slik at dem lett vises. Fortrinnsvis på forskipet.

Hvis du har en båt som har vært registrert i politiets båtregister og utstyrt med gamle, fine tall i messing eller lignende, kan du beholde dem i tillegg til det nye nummeret.

I visse tilfeller er det mulig å få dispensasjon fra regelen om standard skilt. I så fall må du sende en skriftlig, begrunnet søknad til Redningsselskapet småbåtregister.

Båtkortet
Sammen med registreringsnummeret fra Redningsselskapet får du et båtkort. Det er på størrelse med et bankkort og inneholder tekniske data vedrørende båt og motor. Båtkortet har samme funksjon som vognkortet i biler og skal forevises politiet og andre kontrollmyndigheter som ber om det.

Registeringsnummeret følger båten. Får båten ny eier, skal den ikke registreres på nytt. Selv ikke om den nye eieren bor i et annet fylke.

Redningsselskapet skal imidlertid underrettes om overtagelsen og båtkortet skal returneres. Deretter får den nye eieren utstedt kort i sitt eget navn.

Båtkortet skal også returneres hvis det skjer andre endringer, som gjør at opplysningene der ikke lenger er riktige. For eksempel hvis du maler skroget i en annen farge, skifter motor, kondemnerer båten og lignende.

Registrering i NOR

Alle båter over 15 meter, også fritidsbåter, skal måles og registreres i NOR. NOR står for Norsk Ordinært Skipsregister og er et realregister, som på mange måter tilsvarer Grunnboken for fast eiendom

Hvis din båt er over 10 meter kan du få den registrert i NOR. (Det er mulig denne grensen blir satt ned til sju meter).

Ved registrering i NOR får du blant annet skikkelig dokumentasjon på hvem som eier båten. Det er nødvendig å registrere båten hvis du ønsker å låne penger med sikkerhet i båten.

Skal du på langtur, eller i annen sammenheng trenger identifikasjonsbevis for båten, kan du få det ved å registrere båten hos Sjøfartsdirektoratet.

Nyttige linker:

Redningsselskapet
Skipsregisteret
Sjøfartsdirektoratet

Kilde:
Skipsregistrene
Sjøfartsdirektoratet
Veien til båtførerprøven
Vi over 60

Legg igjen en kommentar