27. januar, 2012

Hamburgere og hamburgerbrød

De beste hamburgerne lager du selv.


Etymologi:
Navnet «hamburger» kommer fra den tyske byen Hamburg, og kan referere til en person fra Hamburg. I utvidet betydning ble ordet etterhvert brukt om andre ting, deriblant storfekjøttet som stammet fra eller var populært i Hamburg. Opprinnelig var kaker av storfekjøtt kjent som hamburgerbiff (første gang omtalt i en amerikansk kokebok i 1891), og når denne farsekaken ble lagt mellom brødskiver ble navnet hamburgersandwich. På midten av 1900-tallet var begge betegnelsene forkortet til «hamburger» eller simpelthen «burger». Ordet har etter hvert blitt et samlebegrep og brukes også om sandwicher med andre kjøttslag.

Oppskrift på hamburgere og hamburgerbrød
4 personer

HAMBURGERMASSE:
* 0,7 kg kjøttdeig av lam eller okse
* 1 rødløk, finhakket
* 1 ts paprika
* 1 ts frisk oregano, hakket
* 2 egg
* 1 ts salt
* 1 ts pepper
* 6 dråper tabasco
* 6 dråper worchestershiresaus

HAMBURGERBRØD:
* 0,5 pk tørrgjær
* 2 dl lunkent vann
* 3 ss olivenolje
* 1 stk egg
* 200 g hvetemel
* 200 g samalt rug
* 1 ts gurkemeie
* 1 rødløk, finhakket
* 1 paprika, finhakket
* 1 ts salt
* sesamfrø og egg til pensling

Fremgangsmåte

Hamburgermasse:
Bland alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.
Del massen i biter og klapp dem ut til ca 12 cm store hamburgere.
Brun hamburgerne i panne med smør.

Legg hamburgerne på en stekeplate, legg evt. tilbehør på.
Stek hamburgerne i ovn ved 200 ºC i ca 10 min
Rist hamburgerbrødene på grill eller stekepanne og del dem i to.
Smør et godt lag med majones og sennep på bunnen og legg de på en tallerken. Legg på salat, deretter en hamburger, rødløk-ringer, vårløk, tomat, agurk og legg til slutt på den øvre brødhalvdelen på toppen.

Hamburgerbrød:
Bland tørrgjæren i melet. Bland i lunket vann, olje, egg og gurkemeie. Bland i finhakket rødløk og paprika når deigen er blitt smidig og myk. Sett til heving i ca 30 min. Del deigen i like emner, deigen rulles ut til boller, og legges så på stekeplate. Trykk bollene flate. Pensles med egg og dryss sesamfrø over. Stekes i ovn på 200 ºC i ca 15 min.

Tilbehør:
* Majones
* Sennep
* Salat
* Tomater
* Agurk
* Vårløk
* Rødløk

Kilder:
http://snakk.klikk.no
Wikipedia

Bilde: http://snakk.klikk.no/

Legg igjen en kommentar