6. mai, 2012

Magerøya i Hemne kommune

Magerøya er et gammelt handelssted / en natur- og kulturperle ved Trondheimsleia. Nå er det et gjestgiveri der. På øya er det rike muligheter til å oppleve et variert frilufts- og naturmiljø med godt bevarte kulturminner. Det staselige bygningsmiljøet som ønsker velkommen til øya, gjenskaper atmosfæren fra den tid da Magerøya var sentrum for det meste av virksomheten i distriktet.

De senere årene er det lagt ned mye arbeid i å rydde stier og å rehabilitere det gamle kulturlandskapet på øya. Hovedstien går fra gårdstunet gjennom den gamle ærverdige alleen med eik, ask, bøk, lønn, balsampoppel og hestekastanje, forbi tuftene etter fjøset og opp til eplehagen, som ligger lunt inntil en sørvendt bergvegg. Hagen er restaurert, men til tross for høye gjerder er det rådyrene som har mest glede av epletrærne! Følger du stien videre, kommer du opp på øyas høyeste punkt, Magerøyhausen, som med sine 87 m.o.h. gir en fantastisk utsikt over sjø og land. Ned kan du ta stien om Kapellskaget, hvor det er funnet spor etter gravrøyser fra vikingetida. Du kan også nyte natur og landskap utenom stiene, og går du langs sjøen finner du fine plasser for bading og fiske. Det er god atkomst til øya for småbåter ved Magerøytunet. Der er det også toaletter og dusj og tilgang til vann og strøm. På fastlandet er det parkeringsplass og båtutsett i Gjengstøa.

Finn flere bilder av Magerøya her.

Faktaopplysninger:
Posisjon: N 63° 26′ 58.7″   E 8° 59′ 15.4
Kommune: Hemne
Fylke: Sør-Trøndelag
Webadresse: www.hemne.kommune.no

VÆRET

Linker: 
Friluftsaktiviteter 
En kort historisk oversikt
Virksomheten i storhetstida
Visit Norway

Annet:
Magerøya ligger i Trondheimsleia ved Gjengstøa, ca. 30 km. nordvest for Kyrksæterøra i Hemne kommune. Iflg. folketellinga i 1875 bodde det 18 mennesker på øya. Etterhverts som samferdselen gikk mer og mer over fra sjø til land, ble virksomheten gradvis nedtrappet etter 1900. Magerøya historie er nærmere beskrevet i en publikasjon “Magerøya – øya og folket gjennom tidene”  av Erling Hellandjø. Størrelsen på Magerøya er på ca. 670 da, hvorav ca. 80 da har vært dyrka mark. Navnet Magerøya er ikke sikkert tolka. Dersom den eldste skriftforma “Magerøy” (ca. 1430) er rett, kan det komme av ordet måg (svigersønn, ung mann). Øya eies av staten, men bygningene med ca. 30 da jord tilhører Hemne kommune. Øya er best kjent for handelsstedet som hadde sin storhetstid på slutten av 1880-tallet.

Kilde: Hemne kommune
Foto: Ukjent

Legg igjen en kommentar