10. november, 2014

La din mat være din medisin……..

Ørret i eplesaus 091”La din mat være din medisin og din medisin være din mat” sa legekunstens far Hippokrates, (460 år f. Kr.).


Han mente at syre-basebalansen måtte være i forholdet 80% base og 20% syre, for at vi skal kunne fungere optimalt. Dette gjelder dersom du er i god form.

«Du er hva du spiser» er et annet utsagn. Begge uttrykkene sier noe om at mat betyr mye, for oss. Mat er nødvendig, mat er hygge, men mat kan også bety helse eller sykdom.

Enhver sykdom og lidelse kan være betinget av hva du spiser og hvordan du tenker.

Derfor bør du tenke på kostholdvanene og levemåten din. Helse er ikke bare en gave – det er ditt eget ansvar.

«Ta vare på deg selv og få overskudd til deg selv og andre» sier den danske ernæringsterapeuten, Frede Damgaard

Andre faktorer påvirker også syre-base balansen. Stress, negative tanker, vanskelige følelser, livskriser osv.

Det viser seg at mange som opplever svært vanskelige faser i livet, blir alvorlige syke i etterkant og da er det viktig å kompensere med et så basisk kosthold som mulig, sier polaritetsterapeut Unnolv Bjerknes.

Morderne kost og livsstil kan føre til en overopphoping av syre, ofte i de genetisk svake organene. Som igjen kan føre til ubalanse og sykdom. En sur kropp, vil også si lavt oksygeninnhold. Dette fører blant annet til mindre energi og lager grobunn for sykdommer. Blir kroppen i pH-balanse kan den bygge nytt, friskt blod som igjen gir helse, energi og vitalitet. Riktig pH i kroppen er i følge dr. Robert O. Yong, selve nøkkelen til god helse, «evig ungdom» og livskraft.

Innhold av syrer og baser i en væske, angis i pH-verdier. Vanligvis fra pH 0 (svært sur), til pH 14 (svært basisk). Balansepunktet hvor syre og base nøytraliserer hverandre, ligger på pH 7. Blodets optimale pH, ligger på 7,365.

PH-verdien i kroppen, påvirkes også av måten vi puster på. Det er også viktig med mosjon, fordi svette har innvirkning på kroppen indre miljø.

Dr. Robert O. Yong påstår at det bare finnes en underliggende årsak til sykdom og dermed bare én kur, til topp helse. Riktig pH balanse i kroppen. Sykdomsfremkallende organismer får ikke fotfeste i en kropp, som har sunn pH-balanse. Ved å gjøre ditt indre miljø basisk, som det er ment å være, vil sopp, bakterier, parasitter m.m. ikke ha grobunn.

Årsaken til forsuring er nedsatt funksjon i lever, nyrer eller binyrer, noe som igjen kan skyldes feilaktig kost, overvekt, eller underernæring. Det beste rådet for å gjøre kroppen mindre sur, er å tilføre den mer av de matvarene som gir basisk reaksjon. Først og fremst frukt og grønnsaker. Konsentrert grønn «supermat» som alfalfa, hvetegress eller alger, vann tilsatt ferskpresset sitron eller midler som inneholder bikarbonat, hjelper kroppen til å bli mer basisk.

Det er også viktig at fordøyelsen er bra. Fungerer den dårlig, blir du nemlig sur i kroppen, selv om du spiser aldri så mye basedannende mat.

Kilde:
www.bowen-virker.no
Susanna Ehdin «Helbred deg selv» Aschehoug forlag

Her finner du linker til Båtførerprøven kurs, både for kvinner og menn.
Velkommen til Båtførerprøven kurs – desember 2014
Båtførerprøven med matopplevelser på Tustna – juni 2015

Legg igjen en kommentar