8. juli, 2011

Skjerjehamn

Skjerjehamn, er et gammelt handelssted og en perle langs kysten vår. Området er innrammet med gammel og ny byggestil som harmonerer med hverandre. Her oser det av atmosfære. Og kommer du sjøveien sørfra eller med egen bil vil du bli møtt av en høyreist og flott statue av Kong Olav. En statue som Oslo kommune ikke ville ha.


Lengst nordvest på Sandøy, ligg Skjerjehamn. Tidligere lå plassen på en liten øy , men nå er den knyttet sammen med hovedøya av ei fylling. Plassen ligg i skipsleia gjennom Gulen som går mellom Sandøy og Mjømna.

Bak moloen i Skjerjehavn kan båtfolket søke havn. Havnen er grei å finne fordi varden og lykten på Spafoten ligger like nord for havnen. Og kommer du sjøveien sørfra vil jo statuen av Kong Olav være et landemerke som forteller deg at du er på rett plass. Da er det bare å runde odden, også er du i havna.

Å tusle rundt i gjestgiveriet som i 1891 ble bygget i sveitserstil syns jeg var fantastisk og nostalgisk. Dette må du oppleve selv, for å skjønne hva jeg snakker om. Også må du stikke innom den gamle landhandelen og kjøpe deg noe godt.

Faktaopplysninger:
Posisjon: N 60°56.62 Ø 04°57.29
Kommune: Gulen
Fylke:Sogn og Fjordane
Webadresser: Skjerjehamn

VÆRET

Flere bilder fra Skjerjehamn

Annet
Kong Olav-statue
I 2007 kjøpte Braanaas et granittmonument av kong Olav V og satte det opp på en haug ved Skjerjehamn. Monumentet var laga av kunstneren Knut Steen på oppdrag av Oslo kommune, men da de så hvordan monumentet var utforma, ville ikke Oslo ha det. Mange steder i landet melde seg på for å få overta monumentet, men det var Braanaas og Skjerjehamn som vant.

Legg igjen en kommentar