27. april, 2010

Bakt laks med parmesanpoteter

Dette er en perfekt hovderett til store selskap, da mesteparten kan gjøres klar i god tid før gjestene kommer:

Laks kan skjæres i stykker, marinaden ferdiglages og potetene forkokes kvelden i forveien. Grønnsakene kan renses og snittes tidlig på dagen, og asparges og grønnsaker kan blancheres en stund før gjestene kommer. Her finner du flere oppskrifter


Ingredienser:
800 g Laks, renskåret
8 Små tomater i klase
2 Gulrøtter
12 Sukkererter
1 Fennikel
Olje til steking
Gressløk
Rømme

Marinade:
2 ss Olivenolje
2 ss Timian, frisk
2 ts Dijonsennep
1/2 Sitron
1 ss Honning, gjerne akasiehonning
Salt og pepper

Poteter bakt med parmesan:
16 Poteter
Olivenolje
1/2 Sitron
30 g Nyrevet parmesan
Maldonsalt
Nykvernet sort pepper

Framgangsmåte:
Sett fire laksefilet a 180-200 g i ildfast form med litt olivenolje i bunnen. Bruk laks uten skinn. Fordel marinaden på toppen av fisken.

Ha tomatklasen i ildfast form og skvett olje over. Bak i ovn på 200 grader i 20 minutters tid.

Snitt gulrot i tynne staver, skjær fennikel i strimler. Blancher gulrøttene i to minutter i kokende vann og ha så rett i isvann.

Snitt sukkerertene i et par-tre biter og blancher på samme vis, men enda kortere rett og opp ned. (Dette kan gjøre samtidig som du gjør tilsvarende med aspargesen).

Bak laks på cirka 165 grader i cirka 12-15 avhengig av tykkelsen på filetene

Stek fennikel i litt olje og litt smør på middels stekepannen under omrøring. Legg i gulrot og sukkererter på slutten. Samtidig kan en godt også ha litt eple eller pære i terninger. Ha i litt hakket gressløk og litt sitronsaft før servering.

Framgangsmåte Marinade :
Finhakk timian, og bland sammen med sennep, honning og olivenolje. Bruk en blanding av fin og grov dijonsennep hvis du har det tilgjengelig.

Hell i saften fra sitronen(e), og smak til med salt og pepper.

Framgangsmåte Poteter bakt med parmesan :
Kok potene med skall til de er «nesten» kokt. Bruk små partypoteter.

Skjær dem i to, og fordel i ildfast form med litt olivenolje i bunn. Skvett litt olje på toppen, og skvis over sitronsaft.

Dryss over havsalt og pepper og rikelig med finrevet parmesanost.

Legg gjerne potetene lagvis, men pass på at alle potetskiver får dryss av salt, pepper og særlig parmesan.

Bak i ovn på 200 grader i 20 minutters tid, stek potetene like lenge samtidig.

Anrett lakseskiver, potet, grønnsaker og bakte tomater på tallerkenen. Gjerne med en liten rømmeklatt.

Kilde: Din mat

Legg igjen en kommentar