3. januar, 2015

Ovnsbakt torsk med nøttelokk, søtpotetmos og chilismør

Det er chilisausen som topper denne retten. Kombinasjonen mellom søtt, surt og sterkt gjør at denne retten har kommet langt opp på TA RORET KJERRING sin favorittmatliste.


Torsk med nøttelokk
500-600 g fersk torskefilet, i porsjonsstykker
Havsalt og pepper
3-4 ss pinjekjerner, hakket
skall av 1/2 sitron + 3 ss sitronsaft
1 ss godt smør uten salt
litt persille, finhakket

Søtpotetmos
ca. 500 g søtpoteter, skrelt og delt i biter
1-2 poteter, skrelt og delt i biter
1/2 rød chili uten frø
1/2 lime, presset
ca. 1 ss smør
Himalayasalt og pepper

Chilismør
3 ss smør
1 sjalottløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1/2-1 ts finhakket rød chili
2-3 ss soyasaus
1 ss finhakket persille

Tilbehør
Aspargesbønner
1 ss smør

Olivenolje

Strø masse uraffinert havsalt over torskefiletene. La det ligge i 15 – 20 minutter. Skyll av saltet. Legg torskefiletene i et smurt ildfast fat. Krydre med pepper. I en liten bolle blander du sammen pinjekjerner, sitronsaft, sitronskall, persille og smeltet smør, og fordeler dette over torskefiletene som et lokk. Bakes midt i ovnen ved 200 grader i 12-15 minutter, til torsken er ferdig og faller fra hverandre når du pirker i den.

Skrell søtpoteter og poteter og del opp i biter av omtrent lik størrelse. Ha dem i en gryte og fyll opp med vann slik at potetene akkurat dekkes av vannet. Tilsett limesaft og chilien som du har delt i to på langs. Hvis du ønsker litt mer «trøkk» i mosen kan du finhakke litt av chilien. La det koke til potetene er passe mør, etter ca. 15-20 minutter alt etter hvor store biter du har delt den opp i. Sil av vannet og fjern den hele chilien. Mos potetene til en fin purè, som du smaksetter med salt, pepper, litt smør og eventuelt litt mer limejuice. Hvis du synes mosen blir for fast kan du eventuelt tilsette litt melk.

Smelt smøret i en kjele og la det småputre i ca. 15 minutter, til smøret blir brunt. Fjern skummet som danner seg. Bland sammen sjalottløk, hvitløk, soyasaus, chili og persille i en liten bolle. Rett før servering rører du sammen smøret og chiliblandingen, som da vil være klar for bruk.

Fyll en kasserolle med 2-3 cm lettsaltet vann. Tilsett smør og la aspargesbønnene dampe til de er ferdige, etter noen minutter.

Ha en raus klatt med søtpotetmos på tallerkenen og plasser torskestykket forsiktig oppå. Server aspargesbønnene ved siden av og drypp deretter soyasmøret og en liten dæsj med olivenolje over.

Enjoy!

Kilde: Trines Matblogg

Legg igjen en kommentar